Az MJGK története

A Magyar-Japán Gazdasági Klubot (MJGK) 1971-ben alapították, abból a célból, hogy információval, rendezvényekkel és kapcsolatteremtéssel segítse azokat a vállalatokat és egyéneket, akik a két ország közötti gazdasági együttműködésben illetve annak javításában érdekeltek. A Magyar-Japán Gazdasági Klub politikamentes szervezet.

Japánbeli partnerszervezete a Japán-Magyar Gazdasági Klub (JMGK) volt, mely sajnos 35 évi sikeres együttműködés után döntött a klub megszüntetéséről és 2006. március 31-ével felszámolta önmagát. 

Klubunk 1991-ig a Magyar Kereskedelmi Kamara keretében működött, ezt követően az MJGK az egyesülésről szóló 1989. évi II. törvény alapján működő önálló, jogi személyiségű non profit társadalmi szervezetté alakult át. Tevékenységi köre a magyar-japán nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén a gazdasági, a befektetési folyamatok, a kétoldalú kereskedelem alakulásának figyelése, a felmerülő problémák megvitatása és esetenként érdekvédelmi, érdekképviseleti és érdekegyeztetési feladatok ellátása és rendezvények szervezése, valamint a magyar-japán befektetési és kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggő információ gyűjtése, és megismertetése történeti áttekintésben. Odafigyelünk a japán nyelv tanításának hazai helyzetére, és segítjük a japán kultúra megismertetését és terjesztését a magyar középiskolákban. Kapcsolatot ápolunk a Keidanren (Japán Gyáriparosok Szövetsége) és több vidéki kereskedelmi szövetség munkatársaival, segítjük magyarországi programjaikat. 

Tagjaink száma változó, a kilencvenes évek elején - japán gazdasági kapcsolatok iránti megugrott érdeklődésnek köszönhetően - több mint 40 tagja volt a klubnak. Jelenleg 12 aktív tagunk van. Legfontosabb funkciónk a japán-magyar gazdasági kapcsolatok elősegítése információval és rendezvényekkel. A klub tevékenysége ma is fontos eleme a magyar-japán gazdasági relációnak és gazdasági oldalon a párbeszéd fenntartásának. 

Tagjaink részére, saját gyűjtésből egy adatbázist működtetünk, melyben több mint száz hazai japán érdekeltséget tartunk nyilván. Az MJGK honlapja a nagyközönség örömére több mint 12 éve működik. Egy évben átlagosan három olyan rendezvényt tartunk, melyen vendégeket is szívesen látunk, ezen kívül két-három zárt klubülést tartunk. 

Elnökeink:

  1. 1971-1983 Dienes Béla az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. vezérigazgatója
  2. 1983-1991 Székács Imre a TESCO Külkereskedelmi Vállalat vezérigazgatója (1969-ben ő nyitotta meg a tokiói Kereskedelmi Kirendeltséget)
  3. 1991-2003 Rekettye Gábor a Pécsi Tudományegyetem volt tanszékvezetője (tokiói Kereskedelmi Kirendeltség kereskedelmi tanácsosa 1984-1989)
  4. 2003-2022 Kiss Sándor a Rubik Studio Kft. volt ügyvezető igazgatója (tokiói Kereskedelmi Kirendeltség: 1982-1987 kereskedelmi titkár, 1992-1998 kereskedelmi tanácsos)
  5. 2023- Dr. Urbán László a Magyar Suzuki Zrt. volt vezérigazgató-helyettese, jelenlegi Igazgatósági szenior tanácsadó