Zöld hidrogén tengervízből – kulcs a nehézipar környezetbarátabbá tételéhez

Zöld hidrogén tengervízből – kulcs a nehézipar környezetbarátabbá tételéhez

A nap- és szélenergia rendszerek évtizedek óta látható jelei annak, hogy a zöld gazdaságra való átállás előrehalad.

De ha csökkenteni akarjuk – és végül megszüntetni – a szén-dioxid-kibocsátást, akkor nemcsak az áramtermelésre, hanem a nehezen csökkenthető nehézipar, például az acél- és cementipar és műtrágyagyártás meghajtására is „tiszta” módot kell találnunk. Erre a hidrogén tűnik a legalkalmasabbnak, amelyet nem fosszilis tüzelőanyagokból nyernek ki, hanem nap- és szélenergiát használnak, amelyek egy elektrolizátort működtetnek, amely elválasztja a hidrogént a vízmolekuláktól, és nulla emissziós "zöld hidrogént" állít elő. A folyamat egyetlen hulladékterméke az oxigén, amely biztonságosan kijuthat a légkörbe. Amikor hidrogént használnak, például az acélgyártásban, újra víz keletkezik, ezzel teljessé válik a ciklus. Ez a technológia régóta ismert, de óriási mennyiségű édesvízre van szükség, ami a világ számos pontján egyre inkább hiányos.

 

Úgy tűnik, kínai kutatók megtalálták a megoldást a tengervíz közvetlen hidrogénné alakítására! Lényeges, hogy módszerük „hatékonynak, méretben rugalmasnak és méretezhetőnek” tűnik, és nem hoz „jelentős növekedést” a működési költségekben az édesvízi felbontáshoz képest.

 

A fenti megoldás további kutatás-fejlesztést igényel, de azt is kockáztatjuk, hogy a zöld hidrogén teljes mértékben helyettesítheti a fosszilis tüzelőanyagokat. Ehhez azonban hatalmas beruházásokra lesz szükség. Annak érdekében, hogy 2050-re évi 4 Gt zöld hidrogént állíthassunk elő, sürgősen be kell vetnünk a nap- és szélenergia-berendezések széles skáláját, amelyek számos elektrolizátort képesek táplálni, amelyek hatalmas mennyiségű tengervizet alakítanak át a jövő nulla kibocsátású üzemanyagává.

Forrás: The key to greening heavy industry - The Japan Times

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjkorhatár emelése  - japán módra

Nyugdíjkorhatár emelése - japán módra

A nyugdíjkorhatár esetleges emelése Japánban és Magyarországon egyaránt a közbeszéd tárgya. Amíg a japán kormány már konkrétan lépett is, Magyarországon nincs még olyan konkrét kormányzati lépés, netán tervezet, amely ennek a merész szociál- és nehéz gazdaságpolitikai lépésnek az elhatározását jelezné.Lorem ipsum ajánló szöveg