Nyugdíjkorhatár emelése  - japán módra

Nyugdíjkorhatár emelése - japán módra

Magyarországon már igen rövid távon és Japánban már jelenleg is – a munkaerőpiaci gondokkal is összefüggésben - a fő problémát az jelenti, hogy nincs kellő számú fiatal munkaerő, akik, úgymond, már most megbízható módon ki tudnák termelni a nyugdíjak egyre növekvő pénzügyi-költségvetési terheit. Ennek ellenére, mint az angol nyelvű oldalunkon olvasható,  Japánban már léptek: a  japán állami és helyi köztisztviselők nyugdíjkorhatára 2021. április elejétől 61 évre emelkedett a jelenlegi 60 évről a részben az ország csökkenő népességét tükröző munkaerőhiány kezelésére irányuló intézkedések részeként. A nyugdíjkorhatárt ezután kétévente egy évvel emelik, amíg 2031-ben el nem éri a 65 évet. Ugyanakkor a magánszférában bátrabban léptek: szintén 2021-ben a kormány megtette azokat a törvényjavaslatokat, amelyek előírják a vállalatoknak, hogy 70 éves korukig tartsák meg munkavállalóikat, ezzel gyakorlatilag 65-ről 70 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. A lépés annak az erőfeszítésnek a része, amely az ország csökkenő születésszámát és elöregedő népességét, valamint az ebből adódó munkaerőhiányt és a növekvő nyugdíjköltségeket kívánja kezelni.  öt lehetőséget kínálnak a vállalatoknak az idősebb munkavállalók megtartására:

  • A nyugdíjkorhatár emelése.
  • A nyugdíjkorhatár eltörlése.
  • A munkavállalók korhatáron túli munkavállalásának lehetővé tétele.
  • Munka kiszervezése nyugdíjasoknak szabadúszóként.
  • Olyan munkavállalók támogatása, akik non-profit szervezeteknél és más közhasznú szervezeteknél dolgoznak.

Az új törvény előírja, hogy mind a vállalatoknak, mind a munkavállalóknak konszenzusra kell jutniuk a választott lehetőségről.

Magyarországon még messze nem tartunk itt: a kormány csak addig jutott, hogy benyújtott az Európai Uniónak egy reformjavaslatot, melyben az áll, hogy vizsgálnák a nyugdíjkorhatár további emelését. Persze a japánoknak nagyobb a mozgásterük: Magyarországon az átlagéletkor 2021-ben 76,46 év volt, míg ugyanakkor Japánban az átlagéletkor -  84,6 év volt. Kérdés, hogy a magyar nyugdíjasoknak "milyen túlélési stratégáik", lehetőségei vannak, amikor jelenleg egy 65 éves kort megélő magyarnak, legyen nő vagy férfi, a további várható élettartama hozzávetőlegesen négy évvel rövidebb, még az EU-s átlagnál is?!

A részletekért lásd az angol nyelvű oldalunk cikkeit (Japan Times & HRM Asia) !

 

Kapcsolódó cikkek

Japán-mongol koncert június 7.

Japán-mongol koncert június 7.

Hiroko & Liu Wei Világkörüli turné

~ zenével és szeretettel összekötjük Keletet és Nyugatot ~

Magyarországra látogat a népszerű japán zongoraművész, Minakami Hiroko, és a belső-mongol énekes, furulya művész, Liu Wei.

Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.