Itt vagyunk félévszázada - fiatalon

Kedves Látogatónk, Kedves Barátaink!

Persze, mi sem szeretnénk lemaradni a Világtól! Az MJGK tavaly decemberi Közgyűlése által  elfogadott új Alapszabálya hűen tükrözi az elmúlt évtizedek változásait, fejleményeit. Alapvető célunk azonban továbbra is változatlan: a Japán - Magyarországon érdekelt, a klubéletben érdekelt természetes és jogi személyeket informális módon kívánjuk összehozni, és ezzel elősegíteni és fejleszteni a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat, különösen Japán és Magyarország között.  Szerényen talán hozzájárulhatunk a – gazdasági aktivitás mellett - a kulturális és egyéb kapcsolatok fejlesztéséhez is, amiben a klubszerű működés és így a Klubban kialakuló személyes és baráti kapcsolatok is segítenek minket. Arra törekszünk, hogy a „fehérasztal-diplomácia” révén egyfajta jószolgálati küldetést teljesítsünk a Japán és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése terén, de semmiképpen nem törekszünk beavatkozni a kormányzati kapcsolatok szintjén egyébként jól működő kapcsolatépítésbe, a hivatalos kapcsolatok ápolásába, ami persze nem zárja ki azt, hogy klubtagjaink – saját szuverén döntés alapján – csatlakozzanak egy-egy magasszintű kormánydelegációhoz!

 

Annak ellenére vagy talán éppen azért, mert törekszünk a Klub exkluzivitásának fenntartására, nem törekszünk hegemóniára! Tudjuk, hogy mind Japánban, mind pedig Magyarországon működnek Japán-Magyar/Magyar-Japán Baráti Társaságok és számos más szervezet, magánvállalkozás és magánszemély fáradozik a két ország közötti kapcsolatépítésen és kapcsolatfejlesztésen. Ezen a ponton mindenképpen alá kell húznunk annak a ténynek a magyar gazdaság szempontjából nagyon nagy jelentőségét, hogy Magyarországon mintegy 200 japán vállalat több mint 30 ezer embernek ad munkát, ezzel járulva hozzá több tízezer magyar család kiszámítható megélhetésének biztonságához. Ezért is szeretnénk fenntartani és fejleszteni a magyarországi japán vállalkozók egyesületével kialakult kapcsolatrendszert.

 

Meggyőződésünk, hogy a mai igen bonyolult és konfliktusokkal sújtott világban Japán még mindig a kiegyensúlyozott nyugalom és jólét szigete, bár máshol is jól ismert gazdasági problémákkal küszködik. Magyarország az Európai Unió tagjaként számíthat a japán tapasztalatok sikeres megvalósítására és a gazdasági nehézségek leküzdésében. Ezen tapasztalatok megismeréséhez jónak tartjuk a japán vállalkozásokkal, vállalkozói szervezetekkel meglévő és kialakítandó kapcsolatainkat, ezek fejlesztését helyszíni tapasztalatszerzés, akár Magyarországon, akár Japánban. Ez utóbbi esetében minden bizonnyal segítségünkre lesznek, mint ahogy eddig is, a magyar külképviseletek munkatársai is.

 

A fentiek talán ahhoz a reményünkhöz alapot adnak, hogy az MJGK-nak – a gazdasági diplomácia mellett - számos magyar jellegzetességet sikerült és a jövőben is sikerül eljuttatni majd Japánba, szebbé és gazdagabbá téve a japánok életét is.

Kapcsolódó cikkek

Elnöki üdvözlet

Elnöki üdvözlet

Az alábbiakban igyekszem tömören összefoglalni, hogy a több mint fél évszázada alakult Klubunk miként igyekszik megfelelni a mai rohanó Világban egy ilyen tradicionális, mondhatnánk klasszikus formában működő keretek között!

Új Elnököt és Elnökséget választottunk

Új Elnököt és Elnökséget választottunk

Az 1972-ben alapított klub vezetését Dr. Urbán László vette át Kiss Sándor úrtól, aki 2003 óta vezette a klubot. Áldozatos munkáját ezúton is megköszönve annak a meggyőződésünknek is hangot adunk, hogy a Klub tagjai által egyhangúan Tiszteletbeli Elnökké választott Kiss úr tapasztalatainak átadására, közelgő 80. születésnapja ellenére, a Klub továbbra is számíthat.