Napkeletről és Európa közepéről érkeztek virtuózok Veszprémbe

Napkeletről és Európa közepéről érkeztek virtuózok Veszprémbe

A koncert apropóját az InterUrbán összművészeti rendezvénysorozat adta, amelynek keretében 50 héten át 29 város 150 programja látogatott és látogat el Veszprémbe. Most éppen a Tokiótól körülbelül 260 kilométerre délnyugatra fekvő Hamamacu a soros, amely Veszprémhez hasonlóan az UNESCO Zene Városa címét viseli. Ezt a nagyjából 780 ezres lélekszámú település azzal érdemelte ki magának, hogy olyan világszinten meghatározó jelentőségű hangszergyártó vállalatoknak ad otthont, mint a Yamaha Corporation, a Roland Corporation, versenyzongoráiról és pianínóiról híres Kawai Musical Instruments Manufacturing Co. Ltd., vagy a gitárspecialista Tokai Guitars Co. Ltd.

photo

A fénykép a szervező, Tomoko Morita jóváhagyásával lett felhasználva.

A vizuális élményre a bevezetőben tett utalás nem véletlen: akik figyelték a zongorán játszó Mizuno Kaisei, a hegedűművész Nagao Haruka és a csellista Shimizu Yosuke arcjátékát, azoknak egy újabb dimenzió nyílt ki, amint Popper Magyar rapszódiáját, Chopin 2. (b-moll) scherzóját és Ysaye I. Szólószonátáját hallgatták. Az igen nehéz, nagy összpontosítást igénylő műveket elképesztő átéléssel keltették életre a japán muzsikusok, akik egyébként jelenleg Magyarországon élnek. Nagao Haruka például a Magyar Állami Operaház szóló koncertmestere, a koncert dirigense, Kanai Toshifumi pedig a Szolnoki Szimfonikusok karmestere, aki ezúttal a Beethoven C-dúr Hármasversenyét (op. 56.) megszólaltató, a hazai és az európai élvonalban számon tartott, veszprémi Mendelssohn Kamarazenekart és a japán művészeket vezényelte.

Az egy színpadon szereplő magyar és a japán előadók, valamint a Zeneakadémia Szabadi Vilmos (hegedű), Onczay Csaba (cselló) és Falvai Sándor (zongora) alkotta, Japánban az elmúlt húsz évben számtalan helyen fellépő, szigetország-szerte ismert, Haydn G-dúr trióját előadó Gifu Triója felejthetetlen élménnyel gazdagították az telt házas hangverseny közönségét. Utóbbi soraiban helyet foglalt Otaka Masato, a Japán Császárság Budapestre akkreditált nagykövete, Urbán László, a koncert létrejöttét támogató Magyar Suzuki Zrt. - az anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation főhadiszállása szintén Hamamacuban található - főigazgatósági tanácsadója, Surguta Orsolya, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. gazdasági igazgatója és Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik csúcspontját jelentő, az EU-Japan Fest támogatta, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. megvalósította koncert tető alá hozatalában hatalmas szerepet játszott a több mint két évtizede Veszprémben élő Morita Tomoko, a Japán Centrum Veszprém vezetője.

A cikk eredetileg a veol.hu weboldalon jelent meg, amit teljes terjedelmében ide kattintva tud elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.