Napkeletről és Európa közepéről érkeztek virtuózok Veszprémbe

Napkeletről és Európa közepéről érkeztek virtuózok Veszprémbe

A koncert apropóját az InterUrbán összművészeti rendezvénysorozat adta, amelynek keretében 50 héten át 29 város 150 programja látogatott és látogat el Veszprémbe. Most éppen a Tokiótól körülbelül 260 kilométerre délnyugatra fekvő Hamamacu a soros, amely Veszprémhez hasonlóan az UNESCO Zene Városa címét viseli. Ezt a nagyjából 780 ezres lélekszámú település azzal érdemelte ki magának, hogy olyan világszinten meghatározó jelentőségű hangszergyártó vállalatoknak ad otthont, mint a Yamaha Corporation, a Roland Corporation, versenyzongoráiról és pianínóiról híres Kawai Musical Instruments Manufacturing Co. Ltd., vagy a gitárspecialista Tokai Guitars Co. Ltd.

photo

A fénykép a szervező, Tomoko Morita jóváhagyásával lett felhasználva.

A vizuális élményre a bevezetőben tett utalás nem véletlen: akik figyelték a zongorán játszó Mizuno Kaisei, a hegedűművész Nagao Haruka és a csellista Shimizu Yosuke arcjátékát, azoknak egy újabb dimenzió nyílt ki, amint Popper Magyar rapszódiáját, Chopin 2. (b-moll) scherzóját és Ysaye I. Szólószonátáját hallgatták. Az igen nehéz, nagy összpontosítást igénylő műveket elképesztő átéléssel keltették életre a japán muzsikusok, akik egyébként jelenleg Magyarországon élnek. Nagao Haruka például a Magyar Állami Operaház szóló koncertmestere, a koncert dirigense, Kanai Toshifumi pedig a Szolnoki Szimfonikusok karmestere, aki ezúttal a Beethoven C-dúr Hármasversenyét (op. 56.) megszólaltató, a hazai és az európai élvonalban számon tartott, veszprémi Mendelssohn Kamarazenekart és a japán művészeket vezényelte.

Az egy színpadon szereplő magyar és a japán előadók, valamint a Zeneakadémia Szabadi Vilmos (hegedű), Onczay Csaba (cselló) és Falvai Sándor (zongora) alkotta, Japánban az elmúlt húsz évben számtalan helyen fellépő, szigetország-szerte ismert, Haydn G-dúr trióját előadó Gifu Triója felejthetetlen élménnyel gazdagították az telt házas hangverseny közönségét. Utóbbi soraiban helyet foglalt Otaka Masato, a Japán Császárság Budapestre akkreditált nagykövete, Urbán László, a koncert létrejöttét támogató Magyar Suzuki Zrt. - az anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation főhadiszállása szintén Hamamacuban található - főigazgatósági tanácsadója, Surguta Orsolya, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. gazdasági igazgatója és Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik csúcspontját jelentő, az EU-Japan Fest támogatta, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. megvalósította koncert tető alá hozatalában hatalmas szerepet játszott a több mint két évtizede Veszprémben élő Morita Tomoko, a Japán Centrum Veszprém vezetője.

A cikk eredetileg a veol.hu weboldalon jelent meg, amit teljes terjedelmében ide kattintva tud elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

Elnöki üdvözlet

Elnöki üdvözlet

Az alábbiakban igyekszem tömören összefoglalni, hogy a több mint fél évszázada alakult Klubunk miként igyekszik megfelelni a mai rohanó Világban egy ilyen tradicionális, mondhatnánk klasszikus formában működő keretek között!

Új Elnököt és Elnökséget választottunk

Új Elnököt és Elnökséget választottunk

Az 1972-ben alapított klub vezetését Dr. Urbán László vette át Kiss Sándor úrtól, aki 2003 óta vezette a klubot. Áldozatos munkáját ezúton is megköszönve annak a meggyőződésünknek is hangot adunk, hogy a Klub tagjai által egyhangúan Tiszteletbeli Elnökké választott Kiss úr tapasztalatainak átadására, közelgő 80. születésnapja ellenére, a Klub továbbra is számíthat.