Japán 17 év után először emelt kamatot

Japán 17 év után először emelt kamatot

Japán 17 év után először emelt kamatot

A japán jegybank március 19-én 2007 óta először emelte a kamatokat, nulla fölé emelve azokat, hogy lezárjon egy fejezetet a hosszú ideig növekedési nehézségekkel küzdő gazdaság élénkítését célzó agresszív erőfeszítésében.

2016-ban a japán jegybank megtette azt a nem szokványos lépést, hogy a hitelfelvételi költségeket nulla alá csökkentse, és ezzel felpörgesse a hitelfelvételt és a hitelezést, és ösztönözze az ország stagnáló gazdaságát. A negatív kamatlábak – amelyeket egyes európai gazdaságok központi bankjai is alkalmaztak – azt jelentik, hogy a betétesek fizetnek azért, hogy a banknál hagyják pénzüket, a hitelfelvevők pedig nagyon olcsón vehetnek fel hitelt, ami költésre ösztönzi őket.

Japán gazdasága azonban az utóbbi időben az erősebb növekedés jeleit mutatta: az infláció, miután évek óta alacsony volt, felgyorsult, amit a szokásosnál nagyobb béremelések is megerősítettek. Mindkettő arra utal, hogy a gazdaság a tartósabb növekedés felé haladhat, ami lehetővé teszi a jegybank számára, hogy évekkel azután szigorítson kamatpolitikáján, hogy más nagy központi bankok az infláció megugrására reagálva gyorsan kamatot emeltek.

A keddi lépés után is jóval alacsonyabbak a kamatok Japánban, mint a világ többi nagy fejlett gazdaságában. A Bank of Japan az irányadó kamatlábat mínusz 0,1 százalékról 0,1 százalékra emelte.

Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek: 

Gyorsult az infláció Japánban  (március 22.)

Japán lehet az új Kina (március 5.)

Kapcsolódó cikkek